„Muza” este viața mea, scriu despre ce mi se întâmplă

Un interviu cu Teodora Maria Frunză

Compozitoare, interpretă, poetă, liceană… iată profilul unei tinere care ne îndreptățește să spunem că… viitorul sună bine. Vă invităm să o descoperiți în rândurile de mai jos, prin intermediul dialogului pe care l-a purtat cu Andrea H. Hedeș, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, interviu cu care inaugurăm rubrica dedicată tinerilor frumoși de lângă noi.

Dragă Teodora Maria Frunză, ești elevă la un important liceu al Clujului, iei lecții de canto, scrii poezie și faci muzică. Ne poți spune cum arată o zi din viața ta?

O zi din viața mea începe la școală. Sunt elevă la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”. Zilele mele preferate sunt cele în am ore de atelier – de exemplu, pictură, desen sau design vestimentar. La aceste ore îmi place faptul că sunt înconjurată de alți artiști și mi se pare că e o atmosferă plină de creativitate. În timpul liber scriu poezii pe telefon și apoi le transcriu într-un caiet, repet la chitară și la pian, dacă am timp pictez în ulei. Îmi place mult să ies cu prietenii mei.

Cum ai ajuns la muzică și la poezie?

Am început să cânt la chitară în clasa a III-a, apoi am studiat ceva timp la Voltaj Academy (canto, chitară și pian). În pandemie am învățat să cânt singură la chitară bass și ukulele. Acum fac ore de canto cu Teodora Bârla, care organizează jam sessions și seri de karaoke la Cluj Jammin’ Community. Am ajuns la scris dintr-o nevoie de a mă exprima și de a-mi scoate sentimentele într-o formă constructivă. Am lansat până acum un CD, Expensive Art și un EP, mine?, pe care le-am scris și produs singură. De asemenea, în această vară am publicat un grupaj de poezii în volumul Ochi de vitraliu, la editura Decopertat.

De ce Tyler James?

La început mi-am ales numele Ty ca poreclă și mi-am dat seama că am nevoie de un nume mai complet. Tyler mi se pare că e un nume cu o sonoritate frumoasă, iar James mi-a venit atunci când făceam coperta pentru un album.

mine?, noul album, mi-a plăcut foarte mult.Care este povestea acestuia?

Totul a început cu un album la care lucrez de mai mult timp, care se numește yours?. Cele două albume sunt legate între ele și acoperă aceleași teme și experiențe. Albumul mine? începe cu un intro diferit de restul albumului, foarte distorsionat, inspirat de albumul Trench de la Twenty One Pilots. Continuă cu patru piese acustice pe care le-am scris pornind de la diferite persoane din viața mea.

Cum creezi, cum compui, cum vine… Muza?

„Muza” este viața mea, scriu despre ce mi se întâmplă, sunt foarte directă în versurile mele și mi se pare că nu e un proces constant, deoarece nu scriu în fiecare zi, dar atunci când am o idee o duc până la capăt. Nu îmi place să mă limitez la varianta clasică a versurilor cu rimă, de multe ori doar îmi notez ideile care îmi trec prin cap și apoi le transform în versuri.

Cum arată playlist-ul tău într-o zi de iarnă?

Playlist-ul meu trece de la piese slow, de genul celor cântate de Taylor Swift sau boygenius la piese mai rock, de genul My Chemical Romance, Pierce the Veil, Waterparks. Îmi place să îmi creez playlist-uri pentru diferite stări sau întâmplări.

Ce carte ai acum pe noptieră?

Recent am terminat cartea The Secret History de Donna Tarte. Deși nu citesc de obicei thriller-e, dar acesta mi-a plăcut foarte mult pentru că este plin de informații istorice, filosofice. Unele fragmente sunt scrise în greacă, latină și franceză. L-am terminat destul de repede deoarece m-a ținut în suspans. Îmi place foarte mult să îmi adnotez cărțile, să scriu în ele și să pun post it-uri și semne de carte.

Acum, o întrebare care prezintă interes pentru cei dintr-o altă generație decât tine. Cum vezi tehnologia digitală, rețelele sociale, AI, îți sunt utile în munca ta, cum le folosești, cum te ajută?

Mi se pare că, deși au și dezavantaje, pot fi foarte utile. Eu folosesc tehnologia digitală pentru a-mi înregistra piesele. Folosesc de exemplu programul Band Lab pentru a înregistra pianul de pe tabletă. AI-ul nu îl folosesc deoarece nu îmi prea place conceptul și chiar mă sperie uneori. Legat de rețelele sociale, recunosc că probabil petrec prea mult timp pe ele, dar mi se pare că sunt un mod bun de a comunica cu alții și de a-ți promova arta. Folosesc în special Instagram, unde am id-ul @frunzateo

Dragă Teodora Maria Frunză, dragă Tyler James, în numele cititorilor Gazetei NEUMA, îți mulțumesc foarte mult pentru generozitatea cu care ai răspuns acestor întrebări.

Teodora Maria Frunză în concert
www.fb.com/blinkmedia.ro

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *