Ateroscleroza
Dr Laura Poantă
ATEROSCLEROZA (ASC) (gr. athero = terci; sclerosis = induraţie, îngroșare) este o boală a vaselor de sânge debutată în copilărie, se pare, dar care se manifestă clinic la adult. Constă în depunerea de grăsimi (mai ales colesterol) în pereţii vaselor de sânge. Persoanele supraponderale, cei cu ereditate familială încărcată şi cei care mănâncă foarte gras sunt mai predispuşi. Simptomele depind de locul în care apare ASC. Poate provoca hipertensiune arterială, angină pectorală, boală renală, dureri severe în picioare la efort, ameţeli, dureri de cap, accidente vasculare cerebrale. Tratamentul include rezolvarea problemelor pe care le creează ASC (de exemplu, tratamentul corect al anginei pectorale sau al hipertensiunii arteriale); pe de altă parte, include o dietă cu grăsimi puţine, limitarea sării în alimentație, exerciţii fizice regulate, renunțarea la fumat şi reducerea stresului, medicamente speciale care reduc grăsimile din sânge.
Câteva idei generale de reținut despre ateroscleroză:
- Pe vasele de sânge se depun grăsimi sub formă de placă de ateroscleroză, cea care se îngroașă în timp, îngustează arterele, reduce fluxul de sânge către organe esențiale și produce evenimentele serioase de tipul infarctului miocardic
- Orice vas (arteră) din corp poate să fie afectată de ateroscleroză.
- Cardiopatia ischemică (boala coronariană cronică) este ucigașul numărul unu din lume; în SUA, la fiecare 40 de secunde un om moare din cauza unei boli de inimă.
- Nu este cunoscută cauza exactă a aterosclerozei. Factorii de risc sunt antecedentele familiale (moștenirea genetică), stilul de viață nesănătos, vârsta.
- Ateroscleroza este adesea diagnosticată doar când apar complicațiile serioase de tipul accidentului vascular cerebral sau al infarctului miocardic
- Există metode de „desfundare” a arterelor îngustate de ASC, cum ar fi montarea de stenturi pe vasele bolnave, sau medicamente ce pot încetini evoluția plăcii.
- Prevenția, pe de altă parte, este esențială. Stilul de viață sănătos, sportul/efortul fizic constant, dieta echilibrată, renunțarea la fumat – tot ceea ce depinde de noi. Este evident că nu putem influența moștenirea genetică sau îmbătrânirea, dar putem trăi sănătos.
- Pe de altă parte, colesterolul este foarte important pentru buna funcționare a organismului uman, deci nu trebuie privit doar ca un dușman de temut. El este parte a membranelor celulare și asigură funcții importante prin intermediul mesagerilor săi. Așadar, totul ține de echilibru.
- Cu toate că terminologia folosită în ziua de azi nu este mai veche de 300 de ani, în 1911 oamenii de știință au găsit leziuni asemănătoare aterosclerozei la mumiile egiptene; așadar boala există, se pare, de mii de ani.
- Și cum medicii sunt adesea „strică-chef” și analizează chiar și frumosul din punct de vedere clinic – faimoasa Mona Lisa se pare că este primul caz documentat de hipercolesterolemie familială, reprezentată în tablou prin mici depozite de grăsime subcutanate, la nivelul unghiului intern al ochiului (xantelasmă) și al mâinilor (xantoame).