Starea de bine

Ana Herța

În tumultul lumii înconjurătoare, a cerințelor în continuă creștere, starea de bine sau wellbeing-ul a devenit un deziderat. Ce înseamnă însă acest concept și cum îl putem experimenta în viețile noastre? Este un construct larg ce însumează mai multe aspecte ale existenței noastre precum cel cognitiv, emoțional, fizic, social și spiritual. Stima de sine este corelată spre exemplu cu un nivel crescut al stării de bine, împlinirea în viața personală și profesională la fel.Nu este de mirare, așadar, că noile tendințe valorifică tot mai mult dezvoltarea acestui aspect. Prin stare de bine fizică înțelegem stare de sănătate propice ca și susținere pentru activitățile pe care le derulăm zi de zi. În plan cognitiv starea de bine influențează performanța pe care o avem la locul de muncă sau dezvoltarea competențelor necesare unor acțiuni de natură profesională. Social, wellbeing-ul este asociat cu dezvoltarea relațiilor interpersonale bazate pe empatie și a apartenenței la un grup în care ești acceptat. Din punct de vedere emoțional starea de bine influențează capacitatea de autocontrol, gestionarea emoțiilor disfuncționale precum și dezvoltarea unor strategii de adaptare în fața unor situații neplăcute iar spiritual interferează cu sistemul personal de valori și credințe amprentate de etică.

Martin Seligman, părintele psihologiei pozitive propune sistemul  P.E.R.M.A care înglobează un set de principii pentru atingerea stării de bine. Astfel, P semnifică positive emotions sau emoții pozitive precum recunoștința, bucuria, entuziasmul, speranța, mulțumirea care pot fi dobândite prin efectuarea unor practici de meditație, scriere a unui jurnal al recunoștinței, efectuarea unor exerciții de relaxare și combatere a stresului. E- engagement sau implicarea arată gradul de prezență pe care îl are o persoană într-o activitate care îi produce confort și plăcere. R- positive relationship sau relații pozitive care pot fi obținute prin apartenența autentică la un grup, prin oferirea de suport și empatie, prin comunicare și menținerea unui raport echilibrat de interacțiune cu ceilalți. M- meaning sau sensul existenței care este dat de sistemul de valori al fiecăruia și poate presupune setarea unui scop înalt în mediul înconjurător sau comunitatea în care trăim. A- accomplishments sau realizările, reușitele noastre cresc stima de sine mai ales când acestea au o finalitate în mediul personal. Starea de bine crește o dată cu satisfacerea nevoilor, atât materiale cât și nemateriale ne spune psihologul Anders care împarte în trei categorii aceste nevoi: nevoia de a avea care face trimitere la partea materială a existenței, nevoia de a fi care determină statusul în societate și relația cu natura și nevoia de a iubi care subliniază stilul de atașament și relațiile sănătoase pe care le avem.

Cum putem experimenta cât mai des starea de bine? Trăind în prezent în primul rând! Putem, de asemenea, scrie afirmații de recunoștință pe parcursul unei zile și ne luăm un angajament ferm că vom face tot ce este omenește posibil pentru a fi în strânsă legătură cu noi înșine și cei din jur. Starea de bine înseamnă echilibru, împăcare și acceptare. Tu când te-ai simțit cu adevărat bine ultima dată?

Image by ArthurHidden on Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *