Vertigo
Laura Poantă
Mulți dintre noi am avut această senzație, mai mult sau mai puțin accentuată, și ne-am întrebat de ce se învârt toate cu noi? Amețeala (sau vertijul, deși nu sunt perfect sinonime) este foarte frecventă în rândul adulților și tot atât de neplăcută. Vertijul sistematizat, cum este termenul medical, implică o senzație de rotire exprimată, de carusel, și afectează 40% dintre adulți, cu alte cuvonte 40% dintre adulții peste 40 de ani au avut cel puțin un astfel de episod. Tot vertijul poate determina și greață și vărsături. Amețeala este o senzație de dezechilibru, mai scurtă de obicei, sau recurentă. Ambele senzații pot să fie și semnele unei boli mai grave.
- Vertijul pozițional benign apare ca urmare a unor tulburări din urechea internă 9unde se află sistemul vestibular) – este o problemă mecanică generată de otoliți. Poate să apară brusc, fără Nico o cauză aparentă, sau să se ascoieze cu migrena, otitele, diabetul zahart și osteoporoza. Afectează mai ales adulții.
- Urechea internă controlează, se pare, fluxul sanguin, detectând gravitația. Ea semnalează sistemului circulator că trebuie să direcționeze sângele astfel încât persoana care se ridică în picioare să poată “funcționa” corespunzător. Dacă acest sistem se alterează, apare amețeala.
- Deficitul de vitamina B12 poată să determine o serie de complicații neurologice, una dintre ele fiind și cauza unor amețeli adesea aparent inexplicabile. Este ușor de diagnosticat și de tratat.
- Amețeala poate să fie un semn al unei afecțiuni cardiovasculare, ca de exemplu probleme ale valvelor inimii (cum ar fi stenoza aortica, dar și insuficiențe valvulare suficient de mari), tulburări de ritm (aritmii), resimțite ca și palpitații, ateroscleroză (care determină rigiditatea vaselor de sânge și irigarea mai dificilă e teritoriilor, inclusiv cel cerebral). Toate acestea au în comun faptul că reduc fluxul de sânge spre creier.
- Migrenele pot cauza vertij sau amețeli, asociate cu sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), la sunete și la orice tentativă de mobilizare. 40% dintre cei care suferă de migrenă au și vertij asociat.
- Tinerii care suferă de amețeli au adesea anxietate. Persoanele anxioase sunt mai sensibile la mișcare, la stimularea vizuală, adesea amețeala resimțită fiind în concordanță cu mișcările vizualizate. Această situație se numește dependență vizuală și este tot mai mult cercetată în ultimii ani. Mulți nu doresc să găsească explicația propriilor simptome în anxietate pentru că “e de la cap”; dar în “cap” este creierul, un organ care, la fel ca și inima sau stomacul, poate suferi o serie de tulburări și dezechilibre, poate mai complexe dar nicidecum rușionoase, cum mai este încă accepțiunea generală.
- Vapoarele, bărcile sau alte mijloace de transport pe ape pot determina nu doar rău de mișcare în timpul călătoriei ci și asa numitul mal de debarquement, resimțit chiar și de către marinarii experimentații, după ce au ajuns pe mal.
- Foarte multe medicamente pot determina vertij sau amețeli. Liosta este foarte lungă dar un exemplu frecvent întâlnit este supradozarea medicamentelor care reduc tensiunea arterială. Pe de altă parte, poate să fie o asoiere incidentală, deci nici un medicament nu trebuie oprit doar pentru că scrie pe prospect că determină amețeală, fără a consulta un medic sau un farmacist.
- Deshidratarea chiar și ușoară (cu o pierdere de doar 1-2% din greutatea corporală prin lipsa hidratării corespunzătoare) poate să determine amețeli. Conform Ameican Heart Association deshidratarea scade tensiunea arterială și produce amețeală prin irigare insuficeintă a creierului.
- Cauze mai rare de amețeală sunt boala Meniere (vertij și scăderea auzului într-o ureche). De asemenea, uneori, o amețeală poate să semnaleze apariția unei situații mai grave cum ar fi un accident vascular cerebral sau prezența unei tumori cerebrale. Chiar daca aceste situații nu sunt frecvente, sugerează faptul că orice amețeală sau vertij trebuie luate în serios și investigate, mai ales dacă sunt pesistente sau repetitive.
- Vârsta joacă și ea un rol important în prevalența mai crescută a amețelii – vederea, sistemul vestibular și propriocepția (cele trei sisteme care asigură echilibrul) se alterează cu trecerea anilor. O treime dintre cei peste 65 de ani experimentează cel puțin o cădere cauzată de amețeli, ne arată studiile.
- O cauză anecdotică, în fapt nu este vorba de amețeală (deși o poate induce) este fenomenul prin care ni se pare că ne deplasăm deși se mișcă obiectele din vecinătate. Cel mai simplu exemplu este senzația că am pornit de pe loc, stând în tren și privind pe geam cum pleacă, de fapt, trenul alăturat.
- Fără legătură directă cu medicina – Vertigo, filmul lui Hitchcok, considerat unul dintre fimele sale cele mai personale și analitice (deși a fost prost primit de critici la vremea lui), conține câteva scene filmate inedit, printr-o tehnică revoluționară, ce sugera senzația de vertij. Este un exemplu de asociere a vertijului cu anxietatea, fiind, și din acest punct de vedere, deschizător de drumuri. (https://www.everydayhealth.com/news/10-surprising-facts-about-dizziness-vertigo/; https://atlashealth.com.au/blog/post/6-interesting-facts-about-vertigo-and-dizziness).