Calitatea relațiilor
Ana Herța
„Calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieții noastre”, acesta este motto-ul studiilor actuale de psihologie care aduc în temă importanța legăturilor personale. Cum construim o relație, indiferent de natura acesteia, și, mai ales, cum o păstrăm?
Ființele umane oscilează între dorința de individualitate și nevoia de a stabili relații sau de a fi recunoscute de grupurile din care fac parte. Ne simțim membri ai unui grup atunci când valoarea noastră este acceptată, iar acest lucru atrage după sine siguranța. Apartenența are funcții de motivare, crescând eficiența în context social și profesional, sau contribuie la îmbunătățirea stimei de sine. În schimb, sentimentul de lipsă a apartenenței crește riscul de a dezvolta anxietate, depresie sau boli.
Una dintre provocările lumii moderne o reprezintă întrebarea: „De ce sunt relațiile atât de greu de menținut?“ Esther Perel, terapeut de cuplu și familie, afirmă că acum rolurile sunt foarte bine definite, fiecare știe când și ce să ceară de la partener, prieten sau șef, dar și ce i se cuvine. Regulile au ajuns să fie negociate, angajamentul lipsește cu desăvârșire, iar noi devenim tot mai schimbători. Identitatea are alte valențe acum. Vorbim tot mai mult despre o societate orientată către sine, „self care“, „self help“, „selfie“, care stă pe teren mlăștinos.
Ne dorim relații care au semnificație, sens, care au capacitatea să ne transforme, să ne facă mai pasionali și încrezători. Cum menținem o relație, indiferent de natura acesteia? Putem aplica principiul acceptării necondiționate bidirecționale – te accept necondiționat și mă accepți necondiționat. Nu înseamnă că acțiunile cuiva sunt dezirabile, indiferent de ceea ce alege să facă, înseamnă doar că îl acceptăm pe celălalt exact așa cum este. De asemenea, putem apela la blândețe și iertare, un proces care implică o schimbare emoțională de la senzația de împovărare la cea de eliberare. Când iertăm, ne oferim șansa să facem loc unor comportamente dezirabile noi. Nu în ultimul rând, redefinirea așteptărilor poate influența calitatea relațiilor, fiindcă cele nerealiste sporesc apariția emoțiilor negative, de la furie, nemulțumire, până la cele mai vătămătoare.
Existența unei vieți sociale active stimulează și o bună activitate cardiovasculară, o rezistență crescută la afecțiuni și o îmbunătățire a stării de spirit, izolarea având efect invers. Singurătatea produce modificări la nivel celular prin inflamație cronică care slăbește imunitatea, generând astfel afecțiuni atât fizice, cât și psihice.
Sănătatea fizică și psihică ar fi de dorit să fie nucleul existenței noastre. De aceea este important să păstrăm relații strânse cu oamenii pe care îi admirăm, iubim sau respectăm, care la rândul lor ne ajută în a ne explora potențialul maxim. O relație sănătoasă nu este o luptă tensionată pentru putere sau o încercare disperată de a simți identic în toate aspectele vieții, ci înseamnă adaptare, empatie și, mai ales, acceptare.
Tu ce fel de relații ai și cum le menții? Cum ții pe cineva aproape?
Image by Freepik
Calitatea relațiilor – o temă de actualitate, expusă într-un articol bine scris. Felicitări autoarei articolului! 🤗
Un articol bine scris! Felicitări!
Mi-am construit în timp relații de bună calitate. M-am înconjurat de oameni care au multe în comun cu mine astfel că avem un limbaj asemănător. Am mai pus acolo încredere și compasiune, înțelegere și iubire de oameni. Și ca să dureze aceste relații, e nevoie să fie întreținute. Din când în când, e nevoie de întâlniri fizice.