Alopecia

Laura Poantă

Image by Freepik

Părul este singura parte din corpul uman care crește necontenit, degenerează și apoi crește din nou, pe tot parcursul vieții. Părul scalpului crește între doi și șase ani până când slăbește și cade, moment în care foliculul rămas se odihnește circa trei luni după care începe din nou să crească. Părul de pe brațe sau sprâncenele și genele au o rată mult mai mică de creștere, de circa o lună. Alopecia (sau căderea părului) poate afecta doar scalpul (pielea capului) sau întregul corp și poate fi temporară sau permanentă. Ea apare la ambele sexe, dar este mai frecventă la bărbați, și poate să survină la orice vârstă (nu este o caracteristică a vârstnicilor).

Chelia (calviția) se referă în mod particular la pierderea părului de pe scalp. Cea mai frecventă cauză de chelire este cea ereditară, care determină pierderea treptată a părului o dată cu înaintarea în vârstă. Ca aspect, alopecia scalpului poate să fie de mai multe tipuri – modelul masculin, modelul feminin, alopecia areată (pierderea părului neregulată, în anumite zone/arii ale scalpului), de tracțiune sau frontală fibrozantă. Aceste denumiri se referă la patternul (modelul) pe care îl schițează chelia, cea de tip masculin (alopecia androgenă), determinată de testosteron, face ca linia părului să „bată în retragere”, asemeni unei potcoave, ce va cuprinde în cele din urmă tot scalpul. Tipul feminin este caracterizat printr-o subțiere difuză a părului și o rărire treptată a acestuia, începând din vârful capului și nemodificând linia părului. Este cauzat tot de factori hormonali, de genetică și de procesul de îmbătrânire.

În mod normal, se pierd zilnic între 50 și 100 de fire de păr, înlocuite de cele care cresc în loc, într-un proces fiziologic; în medie un om are 100.000 de fire de păr, fiecare fir de păr crescând 0.3-0.4 mm/zi. Dacă pierderea nu mai este „reparată” de noile fire sau dacă numărul celor căzute este mult prea mare apare alopecia. Cea mai comună cauză este cea genetică, după cum spuneam și mai sus, este graduală, lentă, de obicei, și previzibilă ca pattern.

O serie de modificări hormonale mai zgomotoase – cum sunt cele din sarcină, naștere, menopauză sau din cazul unor boli precum cele tiroidiene de exemplu –  duc și ele la căderea părului. Alopecia areată apare în condiții de stres și are substrat autoimun, dar poate să apară și în cazul unor parazitoze sau în cazul trichotilomaniei (smulgerea voluntară a părului). Căderea părului apare și în cazul unor tratamente, cum ar fi citostaticele, în cazul radioterapiei, în cazul unui stres puternic – se descriu cazuri de subțiere și cădere a părului după evenimente dramatice (emoționale sau fizice) sau în cazul folosirii excesive a unor produse de îngrijire a părului sau a extensiilor, prin tracțiune. Formele genetice de alopecie nu pot să fie prevenite, dar există unele recomandări generale de îngrijire locală, dar și de tipul renunțării la fumat, care ar putea ajuta. Nici un tratament nu este miraculos, dar investigațiile și tratamentele existente la ora actuală, fie ele doar locale și aparent inofensive, este bine să fie conduse de un medic.

Termenul alopecie este folosit încă de pe vremea lui Hippocrate și provine din cuvântul grecesc alopex care înseamnă vulpe și se referă la animalele bolnave de râie, boală care determină, printre altele, căderea părului. Engleza medievală a preluat termenul alopecie păstrat până în ziua de azi.

Câteva mituri despre căderea părului se cuvin nuanțate: tăierea părului nu afectează rata creșterii și grosimea firului de păr; uleiurile și alifiile nu fac decât să lubrifieze firul de păr, nu ajută la îndesirea părului; după moarte, părul nu mai crește, dar retracția scalpului și a tegumentelor dă această iluzie; chelirea nu este moștenită de la mamă, momentul și severitatea pierderii părului pot să fie moștenite de la oricare dintre părinți; nu este documentat cu adevărat nici un caz de albire peste noapte – alopecia areată determină căderea în special a părului pigmentat în timp ce părul alb (nepigmentat) rămâne pe loc și poate, în unele cazuri, să creeze această iluzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *