Luna iubirii sau iubire de o lună?

Ana Herța

Affectionate couple covering face with balloon and kissing

Luna iubirii sau iubire de o lună? Ce anume ne determină să ne îndrăgostim, să iubim? Este o diferență între cele două? Cum putem demonstra acest sentiment încât să nu fie acaparat de sindromului consumerismului sau al comercializării acerbe? Poate iubirea să fie definită doar ca un proces chimic produs în creier? Absolut nu, însă, rolul neurotransmițătorilor nu poate fi trimis la colț.

În faza de pasiune romantică un rol crucial îl joacă dopamina, neurotransmițătorul plăcerii care, o dată eliberat întreține starea de bucurie dar și a reacțiilor mai puțin adaptative precum: dificultăți de a adormi, scăderea apetitului dau dificultăți de concentrare. Oxitocina este considerată neurotransmițătorul apropierii, al stabilirii de atașamente și facilitează legătura apropiată dintre doi parteneri sau dintre mamă și copil prin atingeri, îmbrățișări. Dacă la femei este eliberată oxitocina mai mult la bărbați este activată vasopresina, o moleculă responsabilă de extensia comportamentului teritorial. Astfel, putem afirma timid că, există oarecare diferențe la modul de percepție a acestui sentiment.

Cu timpul însă, o dată trecută starea de îndrăgostire, care se încadrează într-un interval de câteva luni și un an și jumătate se creează o legătură emoțională bazată pe atașament ce ține ani sau o viață întreagă. După ce sentimentele începutului dispar, tot mai puțină dopamină este eliberată însă o altă moleculă își face apariția ce ne determină să simțim anxietate când nu suntem în preajma persoanei iubite. O astfel de reacție poate avea un rol important în menținerea relației.

Cum spunem celuilalt că îl iubim? În cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii” ni se oferă explicații despre cum putem identifica stilul nostru sau al partenerului de a iubi pentru a evita situațiile în care afirmăm: nu mă simt iubit/ă. De fapt, vrem să ajungem la nivelul la care spunem: nu mă iubești cum doresc însă acest lucru nu înseamnă că nu mă iubești deloc. Ne putem exprima iubirea prin cele cinci moduri: declarații sau cuvinte de apreciere, timpul petrecut cu persoana iubită, darurile oferite, serviciile sau contactul fizic. Avem un stil principal și unul secundar sau mai multe, nu este o regulă, însă o dată cu identificarea acestora se pot evita conflictele inutile, situații în care ne simțim devalorizați sau neiubiți. Nu este necesară de o zi specială pentru a ne arăta dragostea, setată de societate sau de avântul afacerilor cu jucării de pluș sub formă de inimioare roșii. Presiunea socială poate fura din autenticitatea emoției. Depinde de noi ce fel de modalități alegem pentru a păstra sentimentul de noutate, atât de dorit de către creier.

Oricât de mult am încerca să explicăm iubirea, aceasta este o stare a trăirii efective. Nuanțele pe care i le atribuim depind, dincolo de neuroștiințe, de tipul de personalitate, inteligență, de traume și tipul de atașament învățat. Este un act subiectiv, unic. Orice formă ar lua, ne pune lumea interioară în mișcare. Tu cum alegi să spui: te iubesc?

3 Comments

  1. Sunt multe feluri de a iubi. Nu iubim niciodată la fel, persoane diferite. Spun ”te iubesc” în multe feluri. Prin atitudine și respectul de sine, prin starea de confort pe care o ofer partenerului, când are nevoie de liniște, prin glume sau prin romantism, prin cuvinte scrise sau printr-o masă gătită și prezentată într-un anume fel, prin scoaterea din monotonie, printr-un telefon neașteptat, ori o supriză, prin diferite cadouri handmade. Și evident, spun te iubesc, direct sau cu o îmbrățișare, cu o mângâiere când simt că are nevoie. Iubirea se demonstrează fiind atenți la partener și oferindu-i ceea ce-i face plăcere.

  2. Iubirea joacă un rol major în relațiile sociale și ocupă un loc central în psihologia umană. Cu toții avem o proprie poveste a iubirii, o poveste care ne influentează percepția despre iubire și care chiar a creat un “program” al iubirii in noi. Înțelegerea și practicarea limbajul iubirii este extrem de importantă și poate schimba vieti.
    Felicitări! Încă o dată un articol foarte instructiv și scris cu profesionalism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *