Ce trebuie să faci pentru a putea înscrie terenul în cartea funciară?
Lucia Mînzat
Ai un teren pe care îl folosești de ani de zile. La un moment dat te hotărăști să il înstrăinezi. Să îl vinzi. Pentru a face această tranzacție ai nevoie de un extras de carte funciară.Te duci la Cartea funciară și soliciți un extras de carte funciară. În acel moment afli că terenul care vrei să il înstrăinezi nu este întabulat și nu are o carte funciară deschisă.
Ce trebuie să faci pentru a putea înscrie terenul în cartea funciară? Trebuie să te duci la o persoană fizică autorizată (un topograf) căruia să ii spui că deții un teren pe care îl folosești de ani de zile dar de care nu ai știut că nu este întabulat. Pentru a putea înscrie acest teren în sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară, persoana fizică autorizată va merge la fața locului unde este terenul în cauză și va evectua măsurători cadastrale pentru a putea întocmi documentația cadastrală de primă înscriere. Ce înseamnă documentație cadastrală de primă înscriere? Înseamnă că acel teren nu a mai fost înscris în cartea funciară și că acum se vor efectua demersurile care se impun în vederea înscrierii acestuia în cartea funciară.
După efectuare măsurătorilor, va trebui să i se pună la dispoziție persoanei fizice autorizate actele care atestă că acest teren se află în proprietatea celui în cauză care solicită înscrierea în cartea funciară. (Titlu de proprietate care a fost emis la cerere la una din Legile retrocedării terenurilor, sau alte acte doveditoare.) După ce persoana fizică autorizată face măsurătorile și i se pun la dispoziție actele va întocmi o documentație cadastrală de primă înscriere a imobilului în sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară. Despre conținutul documentației cadastrale de primă înscriere vom discuta data viitoare.