Generozitatea

 „De Crăciun fii mai bun!”- acesta este unul dintre sloganurile care ne mângâie auzul în preajma sărbătorilor cu precădere a celor de iarnă și îl transformă în conținutul multor cântece, reclame, asocieri ingenioase de marketing.

 De ce dăruim? Ce pune în mișcare motorul acestui act complex care depășește granițele comportamentale? Câte procese emoționale sunt implicate? Cum apare nevoia de a dărui? Studiile ne dezvăluie că, generozitatea, pe lângă influențarea nivelului de fericire, are efect asupra stării de sănătate. Cum? În primul rând prin modificarea biochimiei creierului acționând asupra hormonilor numiți serotonină și oxitocină- hormonul dragostei sau al prieteniei, ambii responsabili cu starea de bine. Apoi, prin creșterea sistemului imunitar mai exact al nivelului imunoglobulinei A, un anticorp prezent în sânge care luptă cu virusurile, bacteriile și fungii. Oxitocina eliberată în creier în urma actelor de binefacere are efect asupra inflamației deci a inversării procesului de îmbătrânire ori a scăderii șansei de a dezvolta depresie și anxietate, prin reducerea nivelului de stres sau al durerii. Practic, beneficiile acestui act ridicat la rang de valoare sunt indubitabile.

 Ce metode alegem? Nu există rețete de dăruire. Avem însă o gamă variată de comportamente: practicarea recunoștinței prin verbalizarea acțiunilor unei persoane, complimentarea asertivă, blândă și sinceră denotă generozitate. De asemenea putem citi diverse materiale despre cum putem fi sincer generoși, privi anumite filme ce escaladează această temă ori lucruri considerate minore-a ceda locul unei persoane într-o condiție deosebită la un rând, voluntariatul sau a zâmbi interlocutorului.

 Cum știm că este un act pur? Avem grijă să se plieze pe doleanțele celui care primește. Menirea generozității nu caută să fie doar de suplinire a unei nevoi ci și de validare la cel mai înalt nivel al dorințelor. Atunci când dăruim să pornim la drum cu ideea: nu este un act gol, bazat pe tradiție impusă sau forțare. Să dăruim precum am primi.

Bunătatea e artă iar frumusețea acesteia nu e imperios a depinde de bogăția cadourilor ci de exercițiul de a dărui țintit și intim urmărind modificarea stării de dinainte de dar. Prin asta spunem: sunt generos pentru că te-am auzit. Să ne amintim de asemenea de noi înșine, sacrificiul până la stadiul de martir, erou cu orice preț duc la comportamente ce întețesc reprimarea.

 Bunătatea pornită din supra compensare nu face decât să nuanțeze tipul de atașament evitant: evităm un conflict prin mascarea sub fațeta altruismului în speranța să fim acceptați.

Să fim generoși! Să fim generoși în mod conștient deoarece un lucru bine intenționat trimite semnale ce vor fi ulterior interpretate și trecute prin filtrul personalității. Efectele benefice ale generozității bidirecționale nu vor întârzia să apară în matematica vieții indiferent de moment sau anotimp cu condiția să fie pictate în vălul autenticității atât de necesară în aceste timpuri pândite de artificii felurite.

Ana Herța

5 Comments

  1. Un indemn spre generozitate conturand puterea ei de a face bine atat in interiorul nostru cat si in exterior. O invitatie indirecta spre a reflecta asupra propriilor acte de generozitate! Multumesc pentru imbold! 😊

  2. ”Bunătatea e artă iar frumusețea acesteia nu e imperios a depinde de bogăția cadourilor ci de exercițiul de a dărui țintit și intim urmărind modificarea stării de dinainte de dar.”
    A dărui e o formă de iubire. E un act pe care îl faci din toată inima, oferindu-i celui care primește o parte din spiritualitatea ta.

  3. “Bunătatea e artă”, mi-a plăcut mult de tot această idee, iar în susținerea ei îmi permit să parafrazez perspectiva lui Anthony Douglas Williams: bunătatea nu este un gest, nu este un lux, nu este demodată, ea este o stare de spirit, un adevărat art de vivre!
    Felicitări, Ana Herța! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *